קבלת היתר בניה נדרשת עבור ביצוע שינויים בדירה, הרחבת שטח דירה, סגירת מרפסת, פיצול הדירה לשתי יחידות נפרדות ועוד. כל פעולה מסוג זה מחייבת קבלת היתר בניה עוד טרם התחלת העבודה מהוועדה המקומית לתכנון ובניה או מרשות הרישוי, כאשר מרגע הנפקתו, ההיתר נמצא בתוקף למשך שנה.
מהו היתר בניה ובאילו מקרים הוא נדרש?
היתר בניה ניתן בהתאם להוראות חוק התכנון והבניה והתקנים הרלוונטיים בענף הבניה. שימוש או ביצוע שינויים בנכס ללא קבלת היתר כדין, מהווים עבירה פלילית ונוכח העובדה כי מדובר בעבירה נפוצה, הרי שבתי המשפט מחמירים בענישה במטרה לצמצם את היקף התופעה. על פי חוק התכנון והבניה נקבע מהם המקרים בהם ניתן לבצע שינוי בנכס ללא הוצאת היתר ובאילו מקרים ישנה חובה לקבלת אישור מהוועדה המקומית. החוק קובע כי עבור תוספות בניה, הקמת גדר, חלון, סככה וקירוי מרפסת, ישנה חובה להגשת בקשה להיתר בניה, כאשר במקרים של בניית מחסן או פרגולה, נין לקבל היתר לביצוע עבודה מצומצמת. היתר בניה נדרש גם עבור הריסת בניין, סלילת דרך, בניית בניין חדש, הנחת תשתיות וחפירות בקרקע וכן עבור הקמתם של מבנים זמניים כגון משרד, קרוואן או מחסן.
תהליך הגשת בקשה להיתר בניה
הגשת בקשה לקבלת היתר בניה כוללת הוצאה של תיק המבנה מהארכיון של הוועדה לתכנון ובניה וזאת לשם עיון בתיק. לרשויות המקומיות השונות ישנם נהלים שונים בנוגע להליך זה ולכן יש לברר מראש מהו אופן ההליך הספציפי ברשות המקומית הרלוונטית. במידה ועל פי תכניות הבניין, ניתן לבצע את השינוי הרצוי, הרי שניתן להמשיך בתהליך ולהגיש בקשה לקבלת היתר. הגשת הבקשה מחייבת קבלת סיוע מקצועי של אדריכל רישוי ומודד מוסמך וכמו כן יש להוציא נסח טאבו ולקבל אישור והסכמה של בעלי הזכויות בבניין כאשר מדובר בבניין משותף.