הסכם סודיות הינו חוזה שמשמעותו אי גילוי שנחתם בין שותפים עסקיים, חברות ויזמים וכן בינם לבין גורמים נוספים כגון עובדים, ספקים, יועצים וכו’. ההסכם מיועד למנוע חשיפה או שימוש במידע המועבר בין הצדדים בכתב או בעל פה במסגרת התקשרותם.
לשם מה נועד הסכם סודיות?
עריכת הסכם סודיות הינה חיונית לשם הגנת זכויותיו של מוסר המידע בנוגע לרעיונות, שיטות עבודה, פטנטים, מוצרים חדשים, סודות מסחריים והמצאות. תכלית ההסכם הינה למנוע אפשרות של הצד השני לפרסם מידע רגיש וסודי או לעשות בו שימוש. בכל מקרה בו ישנה הפרה של ההסכם או ניצול לרעה, הרי שקיימת אפשרות לפנות לבית המשפט לשם קבלת פיצויים בהתאם לנסיבות המקרה וסבירותם של הסעיפים המעוגנים בחוזה.
סנקציות במקרה של הפרת הסכם
הפרה של הסכם סודיות מובילה לסנקציות שונות הקבועות בחוק. הצדדים יכולים להסכים כי במקרה של הפרת חוזה, יזכה הנפגע בפיצויים או בסעד בהתאם להסכם שנחתם או מכוח חוק החוזים. הפרת הסכם סודיות עשויה להיחשב גם כעוולה נזיקית וזאת במקרה ובוצעה הפרה של חוק עוולות מסחריות, במקרה שכזה, זכאי הנפגע בפיצוי גם ללא הוכחת נזק בעילה של גזל סוד מסחרי.
החשיבות והנחיצות של עריכת הסכם סודיות
עריכת הסכם סודיות חיונית בהליך הקמת עסק בין השותפים והמייסדים, בעת צירופם של שותפים נוספים לחברה ובעת גיוס עובדים וזאת על מנת למנוע ניצול של חשיפה למידע במהלך ההתקשרות או לאחר סיומה. על הסכם סודיות יש להחתים גם אנשי מקצוע רלוונטיים, יועצים, משקיעים, מומחים וכו’. הסכם הסודיות יכול להיות הדדי או חד צדדי וזאת בהתאם לבחירת הצדדים. ללא חתימה על הסכם סודיות, רשאי כל אחד מהצדדים לעשות שימוש באופן חופשי במידע שהועבר לו, בעוד שחתימה על ההסכם מטילה חובת סודיות בהתאם להגדרה ועיגון בהסכם של סוג המידע הנחשב כסודי.