הליך רכישה של עסק קיים הינו מהלך מורכב למדי המצריך תכנון מוקדם וידע. ישנה חשיבות רבה בקבלת הנתונים אודות העסק הקיים וכן בביצוע בדיקות מקיפות ומסודרות אשר יאפשרו קבלת החלטות נבונה המבוססת על עובדות (“בדיקת נאותות”).
איתור העסק הפוטנציאלי
שלב בו נבדקת כדאיות ההשקעה ונבחנות השקעות שמוגדרות כהזדמנות. המשקיע קובע מטרות ברורות לפעולת הרכישה או המיזוג כאשר המטרה המרכזית הינה השבחת ערך החברה. לאחר הגדרת היעד יש לבנות תחזית עסקית הכוללת תזרים מזומנים וקביעת מדדי ביצוע. טרם ביצוע העסקה, יש לבדוק פרטים אודות הצד המוכר ומניעי המכירה שלו.
משא ומתן ראשוני
כניסת הצדדים למשא ומתן ראשוני וזאת מבלי לדון בשלב זה במחיר העסקה המדויק. הצדדים קובעים ביניהם טוות מחירים רחב לעסקה אשר ידון בהמשך המגעים וכן יושפע בהתאם לבדיקות נוספות אשר יבצעו הצדדים.
מסמך כוונות והסכם סודיות
עם קבלת החלטה עקרונית להתקשרות בין הצדדים, מקובל לנסח מסמך הצהרת כוונות. זוהי דרך לאשר את עיקרי העסקה ואת התנאים אשר סוכמו בין הצדדים עד לשלב זה. המסמך מהווה הליך מקדים לכניסה למו”מ ומבטיח רצינות כוונות הצדדים.
בדיקת נאותות
נועדה לוודא כי המידע אשר ניתן בעת קיום המו”מ הינו מדויק ואמין. מטרות הבדיקה כוללות: הערכת תחומי הפעילות של העסק, סקירת החוזים התפעוליים והפיננסיים, סקירה של ההיבטים החוקיים, ניתוח מידע ודוחות כספיים של העסק וברור של העסק הנרכש מבחינת סיכויים אל מול סיכונים.
הסכם הרכישה
מנוסח על ידי עורך דין ומבוסס על מכתב הצהרת הכוונות הראשוני. ההסכם מתייחס לתביעות ופיצויים במקרה של הפרת הסכם, גילוי מצגים מטעים וכו’. בנוסף יכלול ההסכם הסכמי בוררות או שיפוט וכן יקבעו ערבויות וחשבון נאמנות עד לקיום תנאים מוסכמים או חלוף הזמן המוסכם.