מיסוי מקרקעין
תחום המקרקעין הינו רחב ומורכב ולכן דורש מומחיות גבוהה ושליטה בחוקים ובתקנות השונים. מיסוי מקרקעין מהווה מרכיב חשוב בהוצאה לפועל של עסקאות מקרקעין בהן רכישה או מכירת דירה וכן בפרויקטים שונים בתחום המגורים. מיסוי מקרקעין הינו תחום מורכב מהבחינה המשפטית ובעל השלכות משמעותיות מהבחינה הכלכלית. כל אדם אשר לוקח חלק בעסקת מקרקעין חייב לברר את זכויותיו וחובותיו בנושא המיסוי וזאת נוכח העובדה כי עסקאות אלה כרוכות בהשקעה של סכומים גדולים והן כוללות סוגיות מס שונות.
שלושת סוגי מס עיקריים ומרכזיים
- מס שבח – מס המוטל על שבח מקרקעין. שבח מקרקעין הוא הרווח שבין שווי הנכס בעת רכישתו ובין שווי הנכס בעת מכירתו. מס שבח הינו תשלום העשוי להגיע לסכומים גבוהים ולכן מומלץ לערוך בדיקת מס שבח טרם ביצוע עסקת מכר. מס שבח נקבע בהתאם למחיר הנכס וכן מתוך התייחסות להוצאות שונות הקשורות לעסקת המכירה כגון שכר טרחה של עו”ד, מתווך או שיפוצים אשר בוצעו בנכס. ההפרשים במחיר בין יום הרכישה ליום המכירה מבטאים את חבות מס השבח.
- מס מכירה – מס הנובע מביצוע עסקת מקרקעין כאשר החבות חלה על מוכר הנכס. מס מכירה מוטל במקרים של מכירת נכס או העברת זכויות מקרקעין. שיעור המס הינו אחוז קבוע משווי המכירה, כאשר ישנם מקרים של חבות מס מופחתת או תקנות העשויות להעניק פטור חלקי או מלא מתשלום מס מכירה.
- מס רכישה – מס החל על רוכש זכויות במקרקעין או על מי שמבצע פעולות מסוימות באיגוד המקרקעין. בעבר תשלום המס היה מבוצע באמצעות אגרת העברת מקרקעין וכיום הרוכש מחויב בתשלום של מס רכישה. שיעור מס רכישה עומד על 5% משווי מכירת הזכויות כאשר שווי המכירה מתייחס לסכום בו נעשתה עסקת המקרקעין.