העברת מניות
הסכמים להמכירה או העברה של מניות הינם בעלי משמעויות משפטיות ופיננסיות כבדות משקל. מורכבות הנושא וההיבטים המשפטיים הכרוכים בעסקאות מניות מחייבת קבלת ייעוץ משפטי מקצועי טרם התקשרות בהסכם למכירה או העברה של מניות.
העברת מניות היא הליך אשר נעשה מבעל מניות אחד לבעל מניות אחר. בעלי המניות רשאים להעביר מניות ביניהם או לגורם אחר בתמורה או ללא תמורה, וזאת בהתאם להוראות הדין החלות עליהם. העברת מניות נעשית במסגרת חוזה לדוגמא הסכם רכישת מניות, הסכם מכירת מניות או הסכם השקעה.
הסכם מכירת או העברת מניות
הסכם מכירת או העברת מניות הוא הסכמה בעל פה או בכתב בין צדדים אשר מסדירה את התנאים המסחריים והמשפטיים הכרוכים בהעברה של המניות בין הצדדים. ברוב המקרים רכישה או מכירה של מניות נערכת בכתב. מכירת או העברת מניות תלויה במגוון שיקולים המשתנים בהתאם לכל מקרה. את העסקה יש לתכנן מראש וזאת תוך התחשבות באינטרסים של הצדדים, במגבלות החלות עליהם ובסיכונים הנובעים מהמהלך. הכנת חוזה למכירה או העברה של מניות מחייבת ביצוע של התאמות ספציפיות המתאימות לנסיבות ההתקשרות וכוללות זכויות, חובות והתחייבויות של הצדדים. טרם חתימת ההסכם יש לוודא קיומם של האישורים הנדרשים כגון אישור דירקטוריון או אישור בעלי המניות.
מגבלות ותקנות
על צד המעוניין ברכישה של מניות של צד אחר, מוטלת החובה לוודא כי הגורם אשר מעביר את מניותיו אכן מחזיק במניות בפועל וזאת באמצעות בדיקת מצב הסמכויות בחברה. העברת מניות שלא בהתאם למגבלות החלות על הצדדים תביא לאובדן התוקף המשפטי של המהלך ולאובדן של ההשקעה הכספית. העברת או מכירת המניות מתבצעת בצורות שונות התלויות במגבלות החלות על המתקשרים. בכל מקרה, על החברה להודיע על ביצוע המהלך לרשם החברות בתוך 14 ימים. כמו כן, בהתאם לתקנות החברות, את ההודעה יש להעביר לרשם באמצעות טופס העברת מניות הכולל את פרטי שני הצדדים, את כמות המניות ואת התמורה ששולמה.