שלילת רשיון
מדי שנה נשללים במדינת ישראל אלפי רישיונות נהיגה, כאשר ישנם סוגים שונים של שלילת רישיון נהיגה:
פסילת רישיון
קצין משטרה רשאי לפסול אדם מלנהוג למשך תקופה מוגבלת וזאת בגין ביצוע עבירות מסוימות. פסילת רישיון נהיגה הינה מהלך המתבצע בגין עבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נהרג אדם או בגין עבירה שגרמה לתאונת דרכים בה אדם נחבל או שרכושו ניזוק. בעבירות נהיגה בשכירות, מהירות מופרזת, עקיפה מסוכנת וכו’, ניתן לפסול את הנהג לתקופה של 30 יום.
ישנם מספר גופים וגורמים הרשאים להורות על פסילת רישיון במדינת ישראל: פסילה על ידי בית המשפט, פסילה על ידי רשות הרישוי ופסילה על ידי קצין משטרה. פסילת רישיון יכולה להיות קצובה לתקופה ידועה מראש או פסילה לצמיתות. על פי פקודות התעבורה נקבע כי בית המשפט רשאי לפסול רישיון נהיגה של אדם עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו, כאשר ניתן לערער על ההחלטה במידה וחלו שינויים נסיבתיים מזמן קבלת ההחלטה. פסילת רישיון הינה בסמכותה גם של רשות הרישוי וזאת בשל מצב רפואי בעייתי או בשל בעיות אחרות. פסילת רישיון טרם הגשת כתב אישום או טרם הרשעה אינה באה במקום העונש אלא נועדה להרחיק את הנהג המסוכן מן הכביש.
שלילת רישיון מנהלתית
המונח שלילה מנהלתית מתייחס לשלילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה לתקופה מוגדרת וזאת נוכח חשד לביצוע עבירות תנועה חמורות בידי הנהג. שלילה מנהלתית יכולה להתבצע עוד בטרם החלו הליכים משפטיים, כאשר סמכות קצין המשטרה הינה לשלול את הרישיון בגין העבירות המוגדרות בחוק. שלילה מנהלתית אינה מהווה תחליף לעונש אשר יוטל על הנהג במידה והוא יורשע בעבירות המיוחסות לו, אלא נועדה להרחיק נהגים מסוכנים מהכביש. שלילה מנהלתית גוררת איסור לנהוג באותה המידה כמו פסילת רישיון בבית המשפט לתעבורה ובמידה והנהג מפר את הצו המנהלי, הרי שהוא עלול להיענש בחומרה.